fredag den 17. oktober 2014

Modellervoks

Efterårsferie...
Tid til at lave hyggelige ting med ungerne. Mine børn er f.eks. ret begejstret for noget så simpelt som hjemmelavet modellervoks. Det tager ikke lang til at lave - og de kan bruge timer på at forme alle mulige små dimser.

Modellervoks
5 dl hvedemel
2 dl fint salt
1½ spsk. olie
2 spsk. citronsyre
5 dl. kogende vand
Frugtfarve

Bland først det tørre. Hæld derefter olie og det kogende vand over og rør godt sammen. Når dejen æltes, kan det anbefales, at bruge gummihandsker, da dejen kan være lidt varm. Ønsker man farve på modellervoksen, kan man tilsætte lidt frugtfarve til sidst. Modellervoksen opbevares i en lufttæt boks i køleskabet og kan holde i et par uger.

God ferie!






torsdag den 9. oktober 2014

Drøm på dåse



Min dejlige kollega på Hinnerup Billedskole, Annitta Krogsgaard fik sidste år en idé, som jeg synes, er virkelig god. Selv mener hun, at hun har set noget, der minder om et eller andet sted. Send mig endelig et link, hvis du ved, hvor det er, for vi kan ikke finde det.

Projektet går i al sin enkelhed ud på, at hver elev får en dåse, hvor etiketten er taget af. På Hinnerup Billedskole købte vi dåser i alle mulige forskellige størrelser, sådan at eleverne selv kunne vælge den størrelse, de helst ville have. Jeg har senere bare købt flåede tomater - og det virker også fint.

Jeg viste eleverne Andy Warhols malerier af Campbell suppedåser og Piero Manzonis "Merde d'artiste." Jeg vurderede, at de hold jeg havde godt kunne holde til at høre om "lort på dåse," men jeg brugte også noget tid på at forklare, hvorfor Manzoni har lavet et så mærkeligt værk. 

Oplægget til opgaven var:
"De her dåser er lidt underlige. Der er alt muligt inde i dem - også noget, som man ikke kan forstille sig, er inde i så lille en dåse. Det kan være kærlighed, elefanter eller huse - faktisk er der lige præcis det i din dåse, som du drømmer om. I må love mig ikke at åbne dem - for hvis der f. eks. er en dinosaur i den, så bliver der et værre svineri i Billedkunstlokalet. 
I skal lave en etiket, der viser, hvad der er inde i jeres dåse."

Jeg havde lavet skabeloner, der havde samme format som dåsernes etiketter. Desuden havde jeg printet billeder ud af nogle gamle dåser, så børnene kunne se, hvordan de kunne lave et godt grafisk design. Og så gik vi ellers i gang med tusser på glittet papir. De færdige etiketter blev limet på dåserne med limstift.

Det var nogle virkelig gode timer, hvor samtalerne var fyldt med sjove forestillinger. Hovederne blev fyldt med billeder - som kom ud i dejlige sætninger, som f.eks. "Jeg tror, vi skal have en dåse "Gode ideer" i suppen i aften."
Jeg behøver vel ikke at sige det, men: Nævn ALDRIG at der bare er flåede tomater i dåserne. Et par at mine elever, spurgte mig nogle gange - og jeg svarede hver gang: "Jeg tror, der er en ønskefe i den der dåse - og venskab i den der." osv.

Jeg tænker, at denne opgave også kan laves på computer. Hvis der er nogen, der udvikler på det, så vil jeg meget gerne høre om det.

"Selvtillid" og "Gode ideer"

"Kærlighed", "Dinosaurus" og "Venskab"

"Ønskefe", "1000 roser" og "En regnbue"